Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Troms lørdag 12.01.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Generelt ustabile forhold. Unngå leområder og andre terrengformasjoner hvor vinden har lagt fra seg mye nysnø. Naturlig utløste skred kan ventes.

Skredfarevurdering

Snøbyger og fremdeles sterk vind fra NV vil laste mer snø inn i allerede velfylte leområder. Fokksnøen fra uværet på fredag vil fremdeles trenge tid til å stabilisere seg og med ytterligere pålagring av snø på lørdag vil det fortsatt være lett for å løse ut store skred. Noen naturlige utløste skred må også ventes.

Skredfaren er generelt størst i de områdene som har fått mest nedbør de siste dagene.

Det er fremdeles vedvarende svake lag av kantkorn og nedsnødd overflaterim i snødekket. Disse lagene er stort sett vanskelig å påvirke, men skred som løsner på disse lagene kan bli svært store.




Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 11. januar 2019

Den siste tiden har det kommet mye nysnø og det har vært kraftig vind fra SV, V og NV, særlig i høyfjellet. I leområder og terrengformasjoner som samler snø ligger det nå massive flak av fokksnø.

Mildværet som var sist helg har fuktet det gamle snødekket, mens det forbigående mildværet torsdag kan ha fuktet opp den nyeste fokksnøen opp til 500- 600 moh.

Observasjoner fra sist helg viser at et rimlag som ble dannet før jul kan ligge nedsnødd igjen i skjermede områder, både over og under skoggrensen.

Sist helg ble det også funnet flere lag med kantkorn i snødekket flere steder i regionen. Dette laget gikk da lett til brudd i stabilitetstester.

De vedvarende svake lagene kan fremdeles antas å være aktive, selv om de ikke har gitt fra seg faresignaler som drønn den siste uken.

Satellittbilder fra SatSkred viser at det har gått en del middels store snøskred i regionen i løpet av torsdag og fredag.

Fra torsdag ettermiddag til fredag morgen hadde snødypet på målestasjonen i Tamokdalen økt med 15 cm.

Fjellvær

Fredag 11. januar 2019

25 mm i døgnet, opp mot 40 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra vest, endring til liten storm fra nordvest om ettermiddagen. -8 °C til -3 °C på 1100 moh. Skyet.

Lørdag 12. januar 2019

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -12 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS